Tehnologija

Kaj je 3D tisk, njegove prednosti in najbolj razširjene tehnologije

Marsikdo ob omembi 3D tiskalnikov pomisli na tehnologijo tiska, ki je sorazmerno mlada, toda v resnici se je začel 3D tisk v industrijskem svetu uporabljati že v 80-ih letih prejšnjega stoletja. Kasneje se je tehnologija vedno bolj izpopolnjevala in odkrivala vedno nove materiale, zato ni nič nenavadnega, da je do danes postala izjemno popularna in razširjena. K temu je prispevala njena širša dostopnost in nizke cene.

Bistvo tridimenzionalnega tiska je v tem, da gre za aditivno proizvodnjo, pri kateri se izdelki tridimenzionalnih oblik izdelujejo s procesom dodajanja materiala. Plasti se nanašajo toliko časa, dokler se ne izdela končni model. Celoten proces temelji na osnovi CAD računalniškega modela, zato ga odlikujejo številne prednosti.

Glavne prednosti 3D tiska

Če ga primerjamo s klasično izdelavo nekega modela, potem je postopek pri 3D tiskanju zagotovo bistveno hitrejši. K temu pripomore računalniško izrisan model, za vse ostalo pa poskrbi 3D tiskalnik, ki na podlagi izrisa samostojno natisne izdelek že v nekaj urah. Zaradi računalniškega izrisa lahko s takšnim tiskom brez večjih težav izdelate tudi modele najbolj kompleksnih oblik, ki jih drugače ne bi mogli ali pa bi bilo to preveč zamudno.

Nekateri natisnjeni 3D izdelki izgledajo prav fantastično.

Vedeti pa morate, da vam 3D tisk ne prihrani le veliko časa, ampak je tudi veliko bolj praktičen in cenejši. Čeprav je investicija v tiskalnik nekoliko višja, pa se na dolgi rok zagotovo splača. Zanj ne potrebujete nobenih kalupov in modelov, dodatna obdelava izdelkov ni potrebna, prav tako pa so nizki stroški vzdrževanja.

Najbolj razširjene tehnologije 3D tiska

Napredek na področju 3D tiska je več kot očiten, zato so nam danes na voljo različne tehnologije. Pri tem se lahko uporabljajo različni materiali oziroma filamenti, ki poskrbijo, da je tisk kakovostno opravljen. Med najbolj razširjenimi tehnologijami so selektivno lasersko sintranje, stereolitografija, in tehnologija tiskanja LOM.

Preberite si še naslednji članek: Kamera za snemanje športnih podvigov

Pri izbiri športne kamere upoštevaj tudi nekatere druge tehnične lastnosti; če bo namenjena snemanju različnih športnih aktivnosti, naj bo kar se da majhna in lahka, da te ne ovira preveč.

Pri selektivnem laserskem sintranju se stopljeni poliamid v prahu nalaga po posameznih plasteh druga na drugo, pri stereolitografiji pa se model oblikuje s pomočjo UV-laserskega žarka. Za 3D tisk s tehnologijo LOM je značilno, da se nalagajo listi materiala, ki se s pomočjo pritiska in vročine med seboj povežejo.

Author Since: Jul 16, 2012

Related Post