Tehnologija

Kamera za snemanje športnih podvigov

Tehnološki napredek v optičnem zajemu slike je dandanes res neverjeten. Snemanje pri 4K in višjih ločljivostih nam omogočajo športne kamere, ki so na voljo za ugodno ceno in v številnih konfiguracijah. Namestimo jih lahko skoraj kamorkoli ter jih uporabljamo tudi pod vodo. Zaradi svoje kompaktne velikosti jih lahko tudi uporabimo v našem osebnem vozilu ali na motorju. V vsakem primeru pa predstavljajo najboljšo rešitev za ujem najbolj akcijskih trenutkov pri kolesarjenju, padalstvu, vožnji z motornim kolesom, deskanju in drugih navadnih ter ekstremnih športih.

Zajem videa in slik v visoki ločljivosti

Moderne športne kamere so sposobne zajeti sliko v neverjetni 4K resoluciji. Nekateri modeli pa so sposobni tudi 8K in višjih resolucij. Načeloma so FULL HD kamere še vedno zelo popularne, vendar lahko za majhno doplačilo kupimo veliko bolj zmogljive modele.

Športna ali akcijska kamera ti omogoča snemanje in fotografiranje športnih aktivnosti.

Pri snemanju športnih avantur je zelo pomembno, da zajamemo sliko pri visoki kakovosti. Kljub svoji majhni velikosti so športne kamere sposobne snemanja in slikanja v izredno visokih resolucijah. Video shranijo na svoj vgrajen pomnilnik ali SD kartico. Če pa želimo video prenesti na drugo računalniško napravo, kot je prenosnik ali pametni telefon, pa lahko to storimo preko Wi-Fi povezave.

Športne kamere so kompaktne velikosti

Glavna prednost vseh športnih kamer je njihova majhna velikost. Po dimenzijah so zelo kompaktne, če jih primerjamo s klasičnimi in DSLR kamerami. Prenašamo jih lahko v žepu ali torbi, ne da bi nas pri tem obremenjevale, saj so tudi zelo lahke. Obenem pa jih je mogoče namestiti na stojalo, če želimo posneti določen prizor na bolj profesionalen način. Nekatere športne kamere imajo ohišje, ki je odporno na udarce, vodo in druge elemente. V nasprotnem primeru pa lahko dokupimo posebno ohišje, ki bo zaščitilo gumbe, lečo in LCD zaslon na kameri pred poškodbami.

 S športnimi kamerami vedno ujameš najbolj zanimive športne izkušnje ter jih deliš z drugimi.

Kamera za avto

Snemanje športnih podvigov in normalne vožnje z avtomobilom ali motorjem je popolnoma drugačno. Vredno je omeniti, da majhne športne kamere lahko uporabimo tudi v vozilu. Imajo dolgo življenjsko avtonomijo vgrajenega akumulatorja. Z njimi tako brez skrbi snemamo krajše in tudi daljše vožnje. 

Seveda je vedno priporočena kamera za avto, če želimo snemati samo vožnjo, zaradi varnostnih in drugih razlogov. Nič pa ni narobe, če za to tudi uporabimo kompaktno akcijsko kamero, saj je več kot dovolj zmogljiva.

Nosilec za kamero za avto

Večino akcijskih kamer je opremljenih z osnovnim nosilcem. Ta nam omogoča, da jo pritrdimo za oblačila ali na številno športno opremo. Če pa bi jo rabi uporabljali kot kamero za avto, potem lahko dokupimo nosilec, ki ga pritrdimo za vzvratno ogledalo, na vetrobransko steklo, armaturno ploščo ipd.

Nadgradimo obstoječo športno opremo

Majhna velikost športnih kamer nam dovoljuje, da jih pritrdimo skoraj na vsak kos oblačil ali športne opreme. Namestimo jih lahko tudi na krmilo kolesa ali motorja. Tako zagotovimo, da bomo vedno posneli prej nemogoče akcijske trenutke. Na voljo so tudi nosilci, ki so namenjeni pritrditvi kamere na čelado, lopar za tenis ipd. S tem bomo posneli edinstveno perspektivo pri športu, ki jih z navadno kamero ni mogoče. Posnetki bodo zanimivi in zabavni. Obenem pa bodo imeli tudi veliko izobraževalno vrednost, saj bomo lahko preučili kaj smo počeli med izvajanjem akrobacij ipd.

Avtomobilske kamere beležijo hitrost vožnje in prevoženo razdaljo, nekatere pa ponujajo tudi možnost video nadzora parkiranega vozila preko senzorja gibanja. 

Kamero lahko namestimo tudi v vozilo

Novejše kamere za avto so na voljo tudi v namenski izvedbi. Te lahko neprestano pustimo v vozilu, saj snemajo kaj se dogaja pred nami. Lahko pa jih tudi namestimo v zadnjem delu kabine, če želimo snemati dogajanje za nami. V nekaterih primerih lahko avto kamere odvrnejo nepridiprave od kraje. Obenem pa služijo kot izvrsten vir dokazov, če se nam ali drugemu vozniku pripeti nesreča. Pomembno je, da kamero za avto namestimo na primerno mesto. Moramo pa se zavedati, da bo naprava snemala video na SD kartico ali vgrajen spomin, ki ima omejeno kapaciteto. 

Športno kamero lahko uporabimo tudi doma

Velika prednost športnih kamer je tudi to, da njihova uporaba ni omejena samo na športne aktivnosti. Uporabimo jih lahko tudi doma, če želimo prevetri dogajanje. Namestiti jih je mogoče na ključna mesta v našem domu, kjer želimo imeti nadzor. S tem nam je omogočeno, da na primer vidimo, kaj počnejo naši hišni ljubljenčki, ko nas ni doma. Shranjene posnetke lahko preverimo preko pametnega telefona ali prenosnega računalnika. Nekatere kamere pa nam omogočajo, da gledamo video preko aplikacije, tudi če se fizično ne nahajamo doma.

Author Since: Jul 16, 2012

Related Post