Internet in računalništvo

Katero je najboljše gostovanje za poslovno spletno stran?

kakovostno spletno gostovanje

Delovanje posamezne spletne strani je močno odvisno od strežnika na katerem se nahaja. Vsa HTML, CSS, JavScript in druga koda je shranjena na posebnem računalniku, ki gostuje vse podatke računalnikom, ki se nanj povežejo. Temu računalniku pravimo tudi strežnik, ki je namenjena za gostovanje spletnih strani. Hitrost strežnika določa odzivnost in splošno prilagodljivost spletne strani, ki nam je na voljo, ko upravljamo s svojo spletno stranjo. Zato je pomembno, da izberemo najboljši paket gostovanja oziroma vrsto strežnika. Tako bomo imeli manj težav pri vzdrževanju in spreminjanju programske opreme, spletne kode in drugih elementov na našem delu strežnika.

Deljeno gostovanje spletnih strani

Vsak strežnik lahko brez težav gostuje več spletnih strani. To poceni najem same naprave za lastnike strani. Obenem pa je pogosto nepotrebno, da bi imel en posameznik na voljo celotno moč strežnika za svojo stran. To je tudi razlog, da je deljeno gostovanje še dandanes na voljo za osebne in poslovne uporabnike. Deluje tako, da ima vsak uporabnik določene zmogljivost zakupljene za svojo spletno stran. Na žalost pa si jih obenem delijo tudi drugi lastniki strani. To pomeni, da lahko pride do upočasnitve določenih domen ob veliki obremenjenosti strežnika. 

izberite primerno spletno gostovanje
Delovanje posamezne spletne strani je močno odvisno od strežnika na katerem se nahaja.

Počasnejše občasno delovanje ne igra pomembne vloge pri manjših spletnih straneh. Na pa primerno za ljudi, ki želijo prodajati svoje proizvode in storitve preko svoje spletne strani.

Virtualno ali VPS gostovanje je zelo prilagodljivo

Vedno večjo popularnost uživa VPS ali virtualno gostovanje spletnih strani. Zanimivo dejstvo je, da je zelo podobno deljeni izvedbi. Glavno razliko pa je mogoče najti v razpolaganju s sredstvi strežnika. Vsak uporabnik ima zakupljene določene zmogljivosti, kot so procesorska moč, velikost delovnega spomina, hitrost pasovne širine ipd. Teh zmogljivosti pa si ne deli z nikomer, kar je velika prednost. Obenem pa je mogoče, po želji, zakupiti oziroma povečati zmogljivosti obstoječega strežnika. To je mogoče storiti brez potrebe po premikanju spletne strani, domene ipd., kar je velika prednost.

Vedno večjo popularnost uživa VPS ali virtualno gostovanje spletnih strani.

VPS gostovanje spletnih strani nam omogoča uporabo edinstvene kode, operacijskih sistemov in drugih elementov. To je idealna priložnost za izdelovalce spletnih strani in drugih programov, ko želijo izdelati nekaj povsem novega.

Namensko gostovanje je namenjeno zahtevnim uporabnikom

Namen namenskega gostovanja je zelo preprost. To pa je omogočiti uporabniku najvišjo zmogljivost in druge kapacitete, ki jih nudi posamezni strežnik. Najem je veliko dražji kot VPS ali deljeno gostovanje, vendar z dobrim razlogom. Na voljo so zelo visoke zmogljivosti strežnika, ki so primerne za gostovanje velikih količin video, avdio in druge digitalne vsebine. Samo spletno stran pa brez težav obišče na tisoče ali deset tisoče ljudi – odvisno je od vrste namenskega strežnika, razpoložljive pasovne širine ipd.

Vedno je priporočljivo, da pri izbiri strežnika tudi mislimo na digitalno varnost. Uporaba SSL certifikata je močno priporočena za podjetnike, ki želijo nuditi svojim strankam najvišji nivo zasebnosti in varnosti pri plačevanju na spletni strani. Obenem pa je skoraj nujen dodatek tudi za neprofitne spletne strani, saj prepreči sledenje komunikacije na spletni strani hekerjem in drugim nepridipravom.

Varnost strežnika je ključnega pomena

Moderni svetovni splet je poln neizkoriščenega potenciala. Z uporabo spletne strani in različnih kampanj oglaševanja je mogoče doseči stranke v lokalni državi ali celo na drugem koncu sveta. Vsa ta razsežnost pa ima svojo ceno, saj nam lahko nepridipravi ukradejo podatke ali drugače zlorabijo zaupne informacije naših strank. 

gostovanje spletnih strani na strežnikih s SSL certifikatom
VPS gostovanje spletnih strani nam omogoča uporabo edinstvene kode, operacijskih sistemov in drugih elementov.

Uporaba SSL certifikata je ključnega pomena za vsako spletno stran. Neglede na velikost, vrsto in namembnost strani, omenjen certifikat zašifrira povezavo med obiskovalci spletne strani in samim strežnikom. S tem prepreči, da bi hekerji, vohunski programi ali drugi nezaželeni elementi sledili strankam ali ukradli njihove bančne ter druge občutljive podatke.

SSL certifikat poveže domeno in fizični naslov podjetja

Pomembna lastnost, ki jo ima vsak SSL certifikat je potrditev uradne identitete določenega podjetja. To stori tako, da overi domeno in jo poveže s fizičnim naslovom podjetja. Po končanem procesu overitve, se pri URL naslovu prikaže zaklenjena ključavnica. Ta nakazuje, da je spletna stran zavarovana s protokolom HTTPS. 

Zadnja leta večji spletni brskalniki zahtevajo uporabo SSL certifikata. Spletne strani, ki ga nimajo, so uvrščene nižje v iskalnih rezultatih po ključnih besedah, ki jih uporabniki spleta vtipkajo v brskalnik. To je lahko zelo slabo za posel, saj je SEO optimizacija praktično nemogoča, če določena stran ne uporablja certifikata SSL.  Obiskovalcem spletne strani se prikaže obvestilo, da so morda njihovi podatki vidni nepridipravom, ker je povezava s strežnikom nezavarovana oziroma uporablja http protokol povezovanja.

Najboljše gostovanje je odvisno od naših potreb

Najboljše spletno gostovanje je odvisno od potreb uporabnika. Za večino poslovnih spletnih strani je močno priporočeno VPS gostovanje. To pa zato, ker je najbolj prilagodljivo in ga je mogoče razširiti s številnimi dodatki ter uporabo edinstvene spletne kode. Obenem pa so zmogljivost zakupljene, kar pomeni, da jih posamezni uporabnik ne deli z drugimi lastniki spletnih strani na strežniku.

strežniki s SSL certifikatom
Najboljše spletno gostovanje je odvisno od potreb uporabnika.

Najbolj zahtevni uporabniki bodo najbolje izkoristili namensko gostovanje spletnih strani. V tem načinu so na voljo ogromne kapacitete prostora za shranjevanje podatkov, močni procesorji, veliko delovnega spomina ipd. V realnem svetu pa je VPS gostovanje najbolj priljubljeno, saj je celotna moč namenskega strežnika le redko potrebna.

Author Since: Jul 16, 2012

Related Post