Internet in računalništvo

Reševanje podatkov iz modernih spominskih medijev

Razvoj računalniško-informacijske tehnologije nam je olajšalo življenje na številne načine. Poleg tega pa se je pocenila nakupna cena namiznih računalnikov, prenosnikov, tablic in drugih pametnih naprav. Tako si dandanes življenja brez omenjenih digitalnih pripomočkov sploh ne moremo več predstavljati. Kljub vedno večji zanesljivosti spominskih medijev, še vedno lahko pride do raznovrstnih okvar. V večini primerov okvar namiznega računalnika bomo potrebovali reševanje podatkov iz diska. Seveda pa je možno povrniti podatke tudi iz drugih spominskih medijev in naprav, kot so strežniki, pametni telefoni, SD kartice ipd.

Mehanične težave so glavni vzrok za okvaro trdih diskov

Mehanični trdi diski so v uporabi že več kot 50 let. Uporabljajo jih vsi namizni računalniki, prenosniki, strežniki in druge naprave. Res je, da so SSD-ji vedno bolj priljubljeni, vendar navadne diske še vedno uporablja mnogo ljudi. Dejstvo je, da so to mehanične naprave, ki vsebujejo sledeče komponente:

  • Bralno pisalno roko, ki skrbi za zapisovanje in branje podatkov
  • Magnetne plošče za shrambo podatkov
  • Elektro-motor, ki skrbi za delovanje oziroma obračanje magnetnih plošč
  • Motor bralne roke, ki je zadolžen za premikanje bralno pisalne roke

Ko govorimo o reševanju podatkov iz diska, se večinoma okvarijo zgoraj naštete komponente. To pa nam prepreči dostop do videov, glasbe, aplikacij in druge digitalne vsebine, ki je shranjena na magnetnih ploščah. Mehanične težave so glavni krivec za izgubo raznovrstnih podatkov iz trdih diskov.

Reševanje podatkov iz diska
Poleg mehaničnih napak poznamo tudi logične napake, ki se lahko pripetijo v vseh spominskih medijih.

Logične napake lahko onesposobijo trdi disk

Poleg mehaničnih napak poznamo tudi logične napake, ki se lahko pripetijo v vseh spominskih medijih. Te lahko povzročijo virusi, hekerji, poškodovan operacijski sistem, napake v programski opremi samega spominskega medija ipd. Logične napake na navadnih diskih so zelo pogoste, saj so za njih velikokrat krivi ravno uporabniki. Namestitev nekompatibilne programske opreme, nepravilno ugašanje računalnika, ponesreči izbrisane particije na disku ipd. so glavne napake, ki privedejo do potrebe po reševanju podatkov iz diska. 

Večino logičnih napak je možno odpraviti zelo hitro. Velikokrat sploh ni potrebno reševanje podatkov iz diska. So pa primeri, ko moramo vso digitalno vsebino prenesti na drug disk, SSD ali USB ključ z dovolj visoko kapaciteto pomnilnika, ki je enaka ali višja od originalnega spominskega medija.

SSD diski - okvara
SSD diski imajo omejeno število zapisov in branj. To je tudi razlog, da je priporočljivo nadzirati njihovo zdravje preko SMART in podobnih tehnologij

SSD diski so odporni na večino mehaničnih napak

SSD diski ne vsebujejo mehaničnih komponent, kot so magnetne plošče, bralne roke, elektro motorji ipd. To jih naredi odporne na okvare omenjenih komponent. Obenem pa so popolnoma imuni na vibracije. Največja nevarnost okvare SSD diskov je slaba namestitev same enote v prenosnik ali namizni računalnik. Z nestrokovno namestitvijo se lahko poškoduje SATA, M.2 ali drug podatkovni vhod, kar se načeloma šteje pod mehanične okvare.

SSD diski imajo omejeno število zapisov in branj. To je tudi razlog, da je priporočljivo nadzirati njihovo zdravje preko SMART in podobnih tehnologij. Računalnik to počne samodejno in nas opozori, ko naš disk ni več zmožen zapisovati in brati podatke. USB ključi imajo enako omejitev, ki pa je v večini primerov povprečen uporabnik nikoli ne doseže.

USB ključ je izpostavljen enakim okvaram kot drugi spominski mediji

Uporaba USB ključev je močno olajšala osebno in poslovno življenje mnogim ljudem. Skozi čas pa so se ključi močno pocenili. Obenem je možno tudi opaziti, da so se kapacitete spomina USB ključev močno povzdignile. To jih naredi idealne naprave za prenašanje podatkov iz enega na drug računalnik, brez da bi pri tem potrebovali dodatne naprave, posebno programsko opremo ipd.

USB ključi se načeloma sami od sebe nikoli ne pokvarijo. Res je, da v redkih primerih pride do odpovedi notranjega čipovja, vendar je to zelo redko. Veliko bolj pogosto se zgodi logična okvara, kjer se okvari particija NTFS, EXFAT ali FAT32. To so najbolj pogoste particije, s katerimi je možno formatirati USB ključ oziroma ga pripraviti na uporabo.

Velikokrat pa se tudi zgodi, da uporabnik ponesreči odlomi USB povezovalno glavo samega ključa. Tako vsi podatki na sami napravi postanejo neberljivi. Srečo je omenjene težave dokaj hitro možno rešiti. Priporočljivo je, da čimprej koristimo usluge reševanja podatkov iz USB diska. Strokovnjaki pregledajo sam ključ in izvedejo kopiranje ali rekonstrukcijo podatkov na njem. Cena storitve je odvisna od nastale škode in potrebnega dela.

Okvara USB ključev
USB ključi se načeloma sami od sebe nikoli ne pokvarijo. Res je, da v redkih primerih pride do odpovedi notranjega čipovja, vendar je to zelo redko.

Izdelava varnostnih kopij olajša reševanje podatkov iz vseh spominskih medijev

Strokovnjaki priporočajo redno izdelavo varnostnih kopij ključnih podatkov. Dovolj je že, če podatke shranimo na USB ključ ali drug prenosni spominski medij. Poslužimo se lahko tudi kloniranja trdega oziroma SSD diska za računalnike, kjer so nameščeni pomembni programi in druge aplikacije. Večja podjetja lahko uporabijo vse omenjene tehnologije, kot tudi NAS sistem za shranjevanje ogromnih količin raznovrstnih podatkov.

Author Since: Jul 16, 2012

Related Post