Naši pametni telefoni, računalniki in tablice postajajo vsak dan bolj zanesljivi, vendar niso neuničljivi. Vsaka naprava se lahko pokvari, in če se nam to zgodi moramo predvsem ostati mirni – zelo verjetno so naši podatki nepoškodovani.

Lahko se zgodi, da je naša naprava, kot na primer računalnik, brez napake in je samo trdi disk ostal brez življenja. Tako morda na prvi poglej izgleda, da je vse izgubljeno ampak po navadi napaka ni tako huda kot se zdi. Dejstvo je, da se vse podatke da rešiti, ne glede na vzrok težave – če je medij sam brez poškodb, je velika verjetnost, da lahko vse rešimo.

Razmislimo preden ukrepamo

Načeloma je najbolje, ko imamo reševanje podatkov (https://resevanje-podatkov.anni.si/resevanje_podatkov/resevanje_podatkov.html) v mislih, da ukrepamo hitro. Lahko se zgodi, da sploh ni težava v nosilcu podatkov kot je SD kartica, trdi disk ali SSD ampak v napravi sami. Če pa imamo računalnik, ki je že starejši (5 let ali več) potem je možnost okvare trdega diska veliko večja. Tudi programi, ki nenehno pišejo in berejo po trdem disku lahko skrajšajo življenjsko dobo enote za več let.

Če imamo težave s prenosnim diskom je najbolje, da ga preizkusimo na drugem računalniku. Lahko pa imamo težave s prenosnikom ali namiznim računalnikom in to morda ni tako lahka naloga. Najbolje je, da enoto (cel računalnik) odnesemo na servis. Centri za reševanje podatkov imajo vrhunski servis za vse vrste reševanj podatkov iz vseh elektronskih naprav.

Nikoli ni prepozno

Če slišimo, da trdi disk povzroča nenavadne zvoke, kot so klikanje ali šumenje je morda to lahko prvi znak, da imamo težave in potrebujemo reševanje podatkov. Strokovnjak za reševanje podatkov ima kritične izkušnje pri takih nalogah in tudi opremo, ki mu omogoča tudi najbolj zahtevna reševanja.

Strokovnjaki predlagajo, da pokvarjeno enoto ali računalnik čim hitreje odnesete k strokovnjaku za reševanje, ki vam bo znal svetovati. Najslabše je, da pokvarjeno enoto uporabljamo naprej, saj to močno zmanjša zmožnosti povrnitve vaših podatkov.

Reševanje podatkov se lahko opravi na trdih diskih računalnikov in prenosnikov in tudi USB napravah in SD karticah – načeloma, če lahko na napravo shranimo podatke jih je mogoče tudi rešiti.

Author Since: Jul 16, 2012

Related Post