Internet in računalništvo

Zaščitimo delovanje operacijskega sistema

Današnja družba je močno odvisna od delovanja računalnikov za mnogo različnih opravil. Uporabljamo jih za komunikacijo, spletno prodajo, ustvarjanje digitalnih vsebin, gledanje televizijskih programov, igranje iger ipd. Informacijska tehnologija je prinesla mnogo prednosti v moderni sveti, vendar tudi nevarnosti. Te pa predstavljajo številni zlonamerni programi, ki so namenjeni kraji in uničenju informacij na namiznih računalnikih, prenosnikih, strežnikih, tablicah in številnih drugih pametnih napravah. Najboljšo obrambo pred omenjenimi nevarnostmi nam nudi kvaliteta zaščitna oprema v obliki požarnega zidu in drugih varnostnih programov.

Antivirusni program zaščiti operacijski sistem pred virusi

Vsak povezan računalnik s spletom potrebuje antivirusni program za zaščito svojih podatkov. Namenjen je zaznavi in preprečitvi namestitve virusov v operacijski sistem in njegove programe. Brez njega je naš celoten namizni računalnik ali prenosnik izpostavljen številnim nevarnostim.

Vsak povezan računalnik s spletom potrebuje antivirusni program za zaščito svojih podatkov.

Delovanje antivirusnega programa poteka tako, da ta neprestano deluje v ozadju. Preverja vse dejavnosti, ki se dogajajo na računalniku in jih pregleda za možne viruse. Če zazna nevarnost, prepreči določeni datoteki ali programu namestitev. Uporabnik računalnika bo dobil obvestilo o zaznani nevarnosti, ki je bila poslana v karanteno. To je poseben virtualni del antivirusnega programa, ki je namenjen izolaciji virusa in njegovem uničenju.

Plačljive in brezplačne izvedbe antivirusnih programov

Novejši operacijski sistemi Windows imajo že vgrajen osnovni antivirusni program. Pri delovanju je zelo učinkovit in zadošča potrebam večine uporabnikov. Vedno pa imamo možnost namestiti močnejši program za boj proti virusom. Ta je lahko brezplačne ali plačljive izvedbe. Med seboj se razlikujejo v številnih funkcijah, vendar vsi odlično opravljajo svojo nalogo.

Brezplačni antivirusni programi imajo omejeno funkcionalnosti

Skoraj vsak proizvajalec plačljivih antivirusnih programov ponuja tudi brezplačne izvedbe. Te opravljajo osnovne funkcije pregledovanja vseh podatkov na našem računalniku. Mogoče pa nam ne bodo ponudili dodatnih možnosti, kot so:

  • Pregledovanje obiskanih spletnih strani za možne okužbe
  • Varno nakupovanje preko virtualnega brskalnika
  • Uporaba VPS omrežij
  • Uporaba dodatnih orodij za optimizacijo računalnika
Skoraj vsak proizvajalec plačljivih antivirusnih programov ponuja tudi brezplačne izvedbe.

Plačljivi antivirusni programi vsebujejo dodatne varnostne komponente

Veliko število plačljivih programov za preprečevanje virusov ima vgrajena številna dodatna zgoraj omenjena orodja. Pogosto vsebujejo tudi požarni zid za naš računalnik, ki je namenjen obrambi našega računalnika pred zunanjimi napadi preko mreže. Požarni zid načeloma ni potrebno nadgrajevati, saj ga vsebuje že operacijski sistem in je popolnoma dovolj zmogljiv za veliko večino uporabnikov.

Strojni in programski požarni zid branita namizni računalnik pred napadi

Vsako domače ali poslovno omrežje je v glavnem sestavljeno iz dveh ali več požarnih zidov. Preprečevanje napadov iz svetovnega spleta je izredno pomembno. Nepridipravi in virusi želijo vedno napasti naš računalnik in ugrabiti ali uničiti naše podatke. Požarni zid pa prepreči te napade tako, da ne povezav zunaj našega omrežja, da bi dostopali do našega namiznega računalnika in drugih naprav.

Brez antivirusnega programa je naš celoten namizni računalnik ali prenosnik izpostavljen številnim nevarnostim.

Router ima vgrajen strojni požarni zid

Vsak namizni računalnik, ki je priključen na usmerjevalnik, je zaščiten s strojnim požarnim zidom. Enako tudi velja, če imamo računalnik povezan na Wi-Fi omrežje. Strojni požarni zid deluje samodejno in ne prepušča zunanjih povezav znotraj naše omrežje. Te nastavitve lahko spremenimo, vendar je to potrebno nastaviti na profesionalen in strokoven način. Večini uporabnikov tega ni potrebno spreminjati.

Operacijski sistem vsebuje programski požarni zid

Vsak novejši operacijski sistem vsebuje svoj lasten programski požarni zid. Njegova naloga je, da nadzira delovanje programov in različnih aplikacij. Nastavljen je tako, da ne prepušča povezav v naš računalnik. Te nastavitve pa je moč spremeniti, če se pojavi potreba.

Izogibanje sumljivim programom je priporočljivo

Virusi se hitro prikradejo v računalnik, ne da bi se uporabnik tega zavedal zavedal. V resnici pa so navade uporabnikov največkrat zadolžene, da je računalnik postal okužen z virusom. Prenašanje sumljivih programov in brskanje po spletnih straneh brez SSL certifikata sta glavna dva vira potencialnih okužb. 

Dejstvo je, da se vsak uporabnik namiznega računalnika ali druge računalniške naprave prej ali slej sreča s situacijo, ko bo potreboval določen program, ki ga bo moral prenesti s spleta. Zato je toliko bolj pomembno, da je vedno vklopljen antivirusni program, ki pregleduje vse datoteke na našem računalniku

Spletne strani brez SSL certifikata niso vredne zaupanja

Spletne strani brez SSL certifikata je možno hitro prepoznati po manjkajočem simbolu zelene ključavnice pri URL naslovu. Spletni brskalnik tudi izda opozorilo obiskovalcu omenjenih spletnih strani. Samo opozorilo pa informira uporabnika, da brskanje, komunikacija in plačevanje po omenjenih spletnih strani ni varno.

Strokovnjaki priporočajo izogibanje spletnim stranem brez SSL certifikata. Hekerji nam lahko prisluškujejo in kradejo informacije, kot so gesla, uporabniški računi in številke bančnih kartic.

Uporaba namiznega računalnika je dandanes veliko bolj varna kot je bila nekoč. Kljub temu pa moramo biti pazljivi na spletu in pri nameščanju programov, ki nam niso poznani.

Author Since: Jul 16, 2012

Related Post