Internet in računalništvo

Tonerji za tiskalnike in kartuše s črnilom

Tonerji za tiskalnike se v določenih lastnostih razlikujejo od kartuš s črnilom. Prav zato je potrebno poznati te razlike, da bi lahko za printer ali multifunkcijsko napravo kupili ustrezen material za tiskanje, kopiranje in druge funkcije. Pred izbiro in nakupom pa je najbolje slediti navodilom proizvajalca posameznega modela printerja, zato da se lahko povsem prepričamo, ali smo za napravo kupili ustrezno črnilo. 

Čeprav se toner in črnilo uporabljata znotraj printerjev, pri tem vsekakor nista zamenljiva, saj gre za dve različni snovi. Če bi poceni kartuše s črnilom vstavili v printer, ki za tiskanje potrebuje toner, bi s tem tvegali, da se naprava pokvari ali pa bi se pokvarili določeni mehanizmi, ki bi nato onemogočali normalno tiskanje. 

Glavna razlika med tonerjem in črnilom 

Da bi razumeli, zakaj tonerji za tiskalnike niso v fizikalnih značilnostih enaki kartušam s črnilom, je pri tem potrebno osnovno znanje o tehnologiji printerjev in multifunkcijskih naprav. Bistvena razlika leži v različnem delovanju laserskega in brizgalnega printerja. 

Čeprav obe napravi tiskata dokumente in fotografije, se načini tiskanja pri tem razlikujejo. Poleg tega pa je pri tem pomembno vedeti, da je toner izdelan iz tiskarskega prahu, črnilo pa je v tekoči obliki. 

Laserski printerji uporabljajo kartuše s tonerjem 

Kakovostne in poceni kartuše s tonerjem se uporabljajo pri laserskem tiskanju, pri čemer ni mogoče uporabiti črnila. Dve glavni sestavini tonerja sta železov oksid in plastična smola. Laserska tehnologija pri tiskanju ne odtisne tonerja neposredno na papir. Kako laserski printer uporablja tiskarski prah pri tiskanju? 

  • Laser nariše elektrostatično predlogo slike na vrtljiv kovinski boben znotraj naprave 
  • Boben, ki je prekrit s foto občutljivim materialom, začne delovati na podlagi pozitivnega in negativnega ionskega naboja 
  • Laser spremeni električni naboj na določenih mestih glede na podatke, ki jih napaja računalnik 
  • Drobni delci tiskarskega praha se nalepijo na območja, kjer je laser predhodno določil sliko
  • List papirja se zavije mimo bobna in odvleče toner stran
  • Nastavitve slike s segrevanjem in taljenjem plastičnih delcev 

Kompatibilni in originalni tonerji za tiskalnike so na voljo za nakup v specializirani spletni trgovini toner123.si. Na voljo za nakup so kakovostne in poceni kartuše s tonerjem blagovnih znamk Brother, Canon, Epson, Lexmark, Oki in Xerox. 

Brizgalni printerji uporabljajo kartuše s črnilom 

Tehnologija brizgalnih printerjev uporablja kakovostne in poceni kartuše s črnilom. Tekoče črnilo znotraj kartuše se nahaja v predelu nepropustne folije. Celotno plastično embalažo se vtisne v tiskalno glavo printerja, ki je opremljena s številnimi mikroskopskimi šobami s črnilom. Ko se tiskalna glava premika najprej in nazaj po papirju, tedaj šobe ustvarjajo sliko s kapljicami črnila. 

Stroški zamenjave in poceni kartuše s črnilom 

Na splošno velja, da se kartuše razlikujejo v ceni, pri čemer so zamenjave tonerja nekoliko dražje. Medtem ko je črnilo za brizgalne printerje na začetku videti cenejše, se stroški lahko hitro prično seštevati. Čeprav so tonerji za tiskalnike nekoliko dražji, so na drugi strani tudi dolgotrajnejši oziroma zdržijo dlje časa. Črnila namreč ne natisnejo tolikšnih količin strani kot toner v tiskarskem prahu, zato jih je potrebno pogosteje zamenjati, ne glede na to, ali gre za kompatibilne, originalne ali polnilne kartuše. 

Hitrost in zmogljivost tiskanja laserskih tiskalnikov  

Laserski printerji so najprimernejša možnost za potrošnike, ki cenijo hitrost. Na splošno so printerji, ki uporabljajo toner v prahu, veliko hitrejši od tistih, ki uporabljajo kartuše s črnilom. Vendar pa je izbira tehnologije odvisna predvsem od potreb po tiskanju. Tonerji za tiskalnike ustvarjajo s pomočjo laserske tehnologije kakovostne slike in izpise. Elektromagnetni postopek, ki deluje znotraj laserskega printerja, je zelo natančen, kar mu omogoča hitro in učinkovito tiskanje večjih količin izpisov na papir. 

Hitrost in zmogljivost tiskanja brizgalnih printerjev 

Brizgalni printerji so v primerjavi z laserskimi printerji nekoliko počasnejši, predvsem zato, ker šobe nadzorujejo količino črnila in zato ta tehnologija ne more biti tako natančna kot laser. V brizgalnih printerjih je običajno tudi manj listov papirja, kar pomeni več odmorov za ponovno polnjenje šob s črnilom. Na drugi strani pa brizgalni printerji z uporabo črnila omogočajo tisk izjemno kakovostnih slik, fotografij in grafike. Hkrati lahko reproducirajo zelo svetle in žive barve z izjemnim tonom in senčenjem. 

Originalne in kompatibilne poceni kartuše s črnilom blagovnih znamk Brother, HP, Canon, Epson in druge, so na voljo za nakup v specializirani spletni trgovini na naslovu www.toner123.si. Z nakupom več kartuš se avtomatično upošteva popust v različnih odstotkih. 

Author Since: Jul 16, 2012

Related Post