Težave

Reševanje podatkov z USB ključkov

USB ključek je majhen in lahek zunanji pomnilnik, ki ga odlikujejo predvsem velika hitrost, zanesljivost in presenetljivo velika kapaciteta spomina. Največkrat se uporablja za osebni prenos podatkov, kot so slike, videi in dokumenti, in je kot tak nadomestil diskete in tudi CD-plošče. V primerjavi z disketami in CD-ploščami pa je tudi odpornejši na poškodbe. Ravno zaradi teh lastnosti se USB ključke danes uporablja v najrazličnejših okoljih.reševanje-podatkov

Prvi USB ključki so bili za komercialno uporabo dani na trg šele leta 2000, danes pa se govori že o četrti generacija tega neverjetno majhnega, a hkrati zmogljivega nosilca podatkov, ki omogoča hitrosti branja in/ali zapisovanja podatkov, ki dosegajo že okoli 530 Mb/s.

Poškodbe in okvare USB ključkov

Podobno kot polnilne baterije izgubijo naboj tudi USB ključki po več sto ciklih branja in/ali brisanja ter ponovnega zapisovanja podatkov lahko izgubijo zmožnost shranjevanja podatkov. V osnovi pa velja, da starejši kot je vaš ključek, manj je zanesljiv. To postopno pešanje ni nujno posledica ekstremnih okoljskih razmer in tudi ne fizičnih poškodb, pač pa gre za nekakšne vrste rok trajanja naprave. Seveda pa lahko namerno redno izpostavljanje USB ključka neobičajnim razmeram, rok njegovega trajanja skrajša. Naslednji najpogostejši vzrok za izgubo podatkov z USB ključka je njegova nepravilna odstranitev iz računalnika ali druge naprave. Posledica tega dejanja je navadno logična poškodba datotečnega sistema. Običajno naprava sicer ne utrpi poškodb, podatki pa so izgubljeni. Med pogostimi vzroki za izgubo podatkov so tudi poškodbe mehanske narave. USB ključki so namreč zaradi svojih lastnosti zelo priročni, njihovo prenašanje in uporaba v najrazličnejših okoljih pa lahko do takih poškodb, kljub njihovi trpežnosti, vseeno privede.

Kako postopati ob izgubi podatkov?

Izguba podatkov, ki ste jih shranili na USB ključek, je gotovo veliko razočaranje, vendar poskušajte ostati mirni. Podatke boste najverjetneje lahko dobili nazaj, pri čemer je dobro, da se tega opravila ne lotite sami, saj lahko stanje še poslabšate. V specializiranem podjetju za Kotar so vam razpolago strokovnjaki za reševanje podatkov z USB ključkov, ki vam bodo uspešno priskočili na pomoč. V ta namen uporabljajo najnovejše restavratorsko orodje z vrhunsko diagnostiko, s katerim so pomagali že številnim nesrečnim strankam, ki so izgubile podatke. Dovolite jim, da pomagajo tudi vam!
https://www.youtube.com/watch?v=K-eGMoC7mAA

Author Since: Jul 16, 2012