Internet in računalništvo

Popravilo pokvarjenega računalnika ima mnogo prednosti

V današnjem digitalnem svetu si težko predstavljamo življenje brez namiznih računalnikov in prenosnikov. Večina izmed nas jih uporablja za mnogo različnih opravil, kot je brskanje po spletu, vzdrževanje kontaktov s prijatelji preko socialnih medijev, delo od doma ipd. V vsakem primeru nam lahko povzroči nenadna odpoved našega računalnika velike preglavice. Res je, da je možno veliko težav odpraviti kar od doma, vendar je vseeno bolje, če popravilo računalnikov prepustimo strokovnjakom. Tako bomo zavarovali svoje podatke ter preprečili nadaljnjo škodo, ki jo povzročimo z nestrokovnim popravilom.

Zakaj se računalnik pokvari?

Računalnik je zelo napredna naprava. Sestavljen je iz različnih komponent, ki morajo med seboj neprestano komunicirati, da lahko nemoteno tipkamo, dostopamo do spleta, igramo igre ipd. Elektronika pa se sčasoma obrabi, saj nanjo negativno vplivajo vročina, električni udari, izpadi električne energije ipd. To pa sčasoma povzroči, da se ena ali več izmed komponent izrabijo in prenehajo delovati. S tem pa se celoten sistem noče več prižgati, deluje počasi ali pa se med delom nepričakovano ugasne.

Elektronika pa se sčasoma obrabi, saj nanjo negativno vplivajo vročina, električni udari, izpadi električne energije ipd.

Popravilo računalnikov pa nam omogoča, da tehnik hitro pregleda vse komponente našega računalnika. Tako hitro ugotovi napako in zamenja poškodovan del. Ko pa dobimo računalnik nazaj iz popravila, pa ga lahko nemoteno naprej uporabljamo.

Strojne in programske okvare se lahko pojavijo pri vsakem računalniku

Vse računalniške okvare lahko razdelimo na dve kategoriji. Tako poznamo strojne in programske vzroke, ki onemogočijo normalno uporabo računalnika. Obe vrsti okvar je možno rešiti s strokovnim popravilom računalnikov. Seveda je včasih potrebno tudi reševanje podatkov, če se spominski medij, kot je trdi disk ali SSD, poškoduje.

Tako poznamo okvare računalnikov, ki jim pravimo:

Strojne okvare

Strojne napake se večinoma pojavijo pri starejših računalnikih. To pa zato, ker je elektronika že izrabljena. V večini primerov prenehajo delovati grafična kartica, napajalnik ali trdi disk. Temu je tako, ker so to tri komponente, ki so pod velikim stresom.

Programske okvare

Operacijski sistemi so vedno bolj napredni. Tako jih lahko uporabljamo za igranje iger, planiranje dneva, strojno risanje ipd. Seveda pa ima vsa ta moč eno slabost. To pa je kompleksnost samega sistema. Windows, Linux in drugi operacijski sistemi so izredno kompleksni. S tem pa se poveča možnost, da nastanejo napake v programski opremi. 

Grafična kartica je ena izmed najbolj vročih komponent v računalniku

Med uporabo računalnika morda ni takoj opazno, da je grafična kartica skoraj vedno pod velikim stresom. To se še predvsem opazi pri igranju iger ali uporabi drugih zahtevnih 3D programov. Med delovanjem mora kartica za grafiko izračunavati ogromne količine informacij. To pa segreje njen procesor do temperatur, ki lahko dosežejo tudi 90°C+ stopinj. 

Med uporabo računalnika morda ni takoj opazno, da je grafična kartica skoraj vedno pod velikim stresom.

Čeprav je to normalna delovna temperatura grafične komponente, jo sčasoma izrabi. Tako je pri mnogih uporabnikih pogosto potrebno popraviti računalnik, ki noče več prikazovati slike. Možno pa je tudi, da se pri večjih obremenitvah računalnik sam ugasne. Za to je večinoma odgovorna slabo delujoča ali delno okvarjena grafična kartica.

Napajalnik je srce vsakega računalnika

Vsak namizni računalnik v sebi skriva majhno škatlico, ki jih pravimo napajalnik. V večini primerov se ta nahaja v zadnji strani ohišja. Lahko je nameščen na spodnjo stran v zadnjem dela ohišja. Velikokrat pa ga tudi opazimo na zgornji strani. V vsakem primeru je to komponenta, ki skrbi, da naš računalnik deluje brezhibno ob majhnih in visokih obremenitvah.

Čeprav je 90 stopinj normalna delovna temperatura grafične komponente, jo sčasoma izrabi.

Napajalnik je zelo vzdržljiv, saj je narejen, da lahko poganja tudi močnejše sisteme 24/7. Res pa je, da se tudi on sčasoma utrudi in ne zmore več zagotavljati našemu računalniku dovolj električne energije. 

Slabo delujoč napajalnik lahko prepoznamo po tem, če se nam prenosnik ali namizni računalnik nepretrgoma ugaša. To se lahko zgodi, ko igramo igro, uporabljamo kak program, ali pa popolnoma naključno.

Starejši trdi diski niso več zanesljivi za shranjevanje podatkov

Trdi diski so še vedno dandanes zelo popularni, saj so ugodni za nakup in imajo visoko kapaciteto spomina. Res pa je, da kljub svoji preverjeni vzdržljivosti niso primerni za shranjevanje občutljivih informacij, če so starejši od petih let. Popravilo računalnikov, kjer je potrebno zamenjati trdi disk ali SSD, je poznano tudi kot reševanje podatkov

Tehniki pregledajo star spominski medij, nakar premestijo vse podatke na novega. Tako kot pri okvarjeni grafični kartici, se ob nedelujočem disku nam računalnik ne bo hotel pravilno prižgati. Lahko, da bo na zaslonu izpisal, da ne more naložiti operacijskega sistema. Možno pa je tudi, da se bo v nenehnem krogu ponovno zaganjal.

Popravilo računalnikov se dandanes splača bolj, kot če bi kupili novega. Temu je tako, ker so komponente cenovno ugodno za nadomestiti. Poleg tega pa tako ohranimo vse shranjene podatke nedotaknjene. 

Če potrebujemo reševanje podatkov ali popravilo računalniške opreme, potem je spletna stran servis.anni.si pravi naslov.

Author Since: Jul 16, 2012

Related Post