Internet in računalništvo

Poskrbimo za nakup pravilnih barv za naš tiskalnik

Dandanes so navadni injket brizgalni tiskalniki še vedno nujno orodje v mnogih podjetjih in domovih. Same naprave so ugodne za nakup in imajo dolgo življenjsko dobo. Poleg tega pa lahko za njih skoraj kjerkoli kupimo raznovrstne kartuše. Pri nakupu novih barv pa je pomembno, da se zavedamo razlik med njimi. Nekatere nosijo oznako OEM ali kaj podobnega. Vendar kaj vse to pomeni? V tem članku si bomo ogledali najbolj pogoste vrste barv za tiskalnik, ki jih lahko zasledimo v fizičnih in spletnih trgovinah.

Originalne izvedbe kartuš

Neglede na to, če kupujemo navadne barve za naš tiskalnik v obliki črnila ali tonerjev, lahko slej ali prej opazimo oznako OEM. To je oznaka za originalno opremo, ki se uporablja v mnogih panogah. Če kupimo kartuše z OEM oznako, to pomeni, da jih je naredil proizvajalec določenega tiskalnika. Če na embalaži piše Canon z oznako OEM, potem so to originalne kartuše za Canon tiskalnike. Za ostale proizvajalce pa velja enako pravilo.

Kartuše
Navadni tiskalniki imajo še vedno veliko pomanjkljivost. Ta pa je, da smo omejeni s količino barve, ki se nahaja v kartušah.

Tonerje lahko tudi zasledimo v OEM izvedbi. Načeloma bomo za originalno opremo plačali malce več, vendar lahko koristimo mnoge prednosti, ki jih drugače nismo deležni. Te prednosti pa so:

  • Visoko-kvalitetna barva za katero jamči proizvajalec naše tiskalne naprave
  • Garancija proizvajalca
  • 100% preverjena združljivost

Kompatibilna oprema za naš tiskalnik

Dandanes je možno najti veliko dodatne opreme za naš tiskalnik. To pa lahko kupimo v originalni ali poprodajni izvedbi. Najbolj pogosto lahko opazimo same kartuše, ki imajo oznako kompatibilnosti z raznovrstnimi serijami tiskalnikov od določenega proizvajalca. Tem pravimo kompatibilne kartuše, ki jih lahko zasledimo v dobro založenih trgovinah, kot je www.toner123.si.

Kompatibilne izvedbe tonerjev pa je tudi možno kupiti. Kompatibilni tonerji so v dosti primerih še bolj popularni od OEM izvedb. To pa zato, saj so načeloma do 30% ali več cenejši za nakup. Ohranjanje nizkih stroškov tiskanja pa je pomembno v okoljih, kjer je tiskalnik cel dan v uporabi.

Prednosti kompatibilnih kartuš pa so:

  • Ugodna cena
  • Velikokrat je količina barve večja
  • Bolj optimalna poraba barve
  • Možnost ponovnega polnjenja

Za tonerje pa veljajo enake prednosti. Res pa je, da lahko kupimo že ponovno napolnjen toner po zelo ugodni ceni, vendar to ni priporočljivo za zahtevne uporabnike.

Obnovljene kartuše ohranijo kvalitetno originalnih

Dandanes ima veliko različnih proizvajalcev tiskalnikov posebne programe za reciklažo OEM kartuš. Nekatere gredo v uničenje, druge pa obnovijo različna podjetja, ki se s tem profesionalno ukvarjajo. Obnovljene kartuše so v resnici zavržene OEM izvedbe. Te se popolnoma očisti in ponovno napolni s kakovostno barvo.

Kartuše
Dandanes ima veliko različnih proizvajalcev tiskalnikov posebne programe za reciklažo OEM kartuš

Tonerji pa se lahko tudi popolnoma obnovijo. Obnovljeni tonerji predstavljajo idealno rešitev za mnoge ljudi, ki bi radi izdelovali kakovostne slike in razne dokumente po zgodni ceni. Moramo pa se zavedati, da laserski tiskalniki ne uporabljajo barve, ampak poseben barvni prah. To je tudi razlog, da so dražji za nakup od kartuš, neglede na njihovo izvedbo.

Laserski tiskalniki ne uporabljajo barve za tiskanje

Laserski tiskalniki so v zadnjih letih pridobili veliko popularnost s strani podjetij in navadnih uporabnikov. Do tega pa so doprispevali razni preboji v izdelovanju tiskalnikov, ki so močno pocenili vrednost posamezne naprave. 

Pri nakupu laserskega tiskalnika je dostikrat, vendar ne vedno, vključen toner. Ta ne vsebuje črnila, ampak barvi prah. Ko sama naprava prične s tiskanjem, zapeče ta prah na papir. Toner lahko zdrži tudi več mesecev ali let uporabe – odvisno je od količine tiskanja, ki ga bomo opravili. Tako je skoraj vedno priporočeno, da kupimo originalno izvedbo tonerja, ko bomo potrebovali novega.

Če pa želimo prihraniti nekaj denarja, pa ni nič narobe, če kupimo nadomestne ali kompatibilne izvedbe tonerjev. To imajo velikokrat tudi kakšno vgrajeno izboljšavo, kot je večja kapaciteta barve ipd.

Preberite tudi: Zakaj so Lexmark laserski tiskalniki tako popularni?

Današnji trg ponuja številne proizvajalce navadnih in laserskih tiskalnikov, izmed katerih izstopa Lexmark, zaradi številnih ugodnosti.

Kartuše se hitro izpraznijo

Navadni tiskalniki imajo še vedno veliko pomanjkljivost. Ta pa je, da smo omejeni s količino barve, ki se nahaja v kartušah. Res je, da obstajajo razne rešitve, kot so barvni tanki ipd. Vendar za večino uporabnikov to pomeni, da si bodo morali narediti plan, kakšne kartuše kupiti. Priporočeno je, da kupujemo OEM izvedbe kartuše, vendar to lahko hitro postane zelo drago. V tem primeru lahko brez skrbi kupimo nadomestne oziroma kompatibilne ali obnovljene kartuše. Tako si bomo prihranili veliko sredstev, ki bi jih drugače morali zapraviti za vzdrževanje tiskalne naprave.

Author Since: Jul 16, 2012

Related Post