Tehnologija

Strojne instalacije in vodovod

Vodovodni sistem je del strojnih instalacij. Danes ima večina objektov tudi vodovod, vendar to še ne pomeni da je prav povsod za vodovodni sistem optimalno poskrbljeno. Ko se ukvarjamo z menjavo vodovodnih cevi v obstoječih objektih oziroma želimo obnoviti celoten vodovodni sistem, je smiselno razmisliti tudi o tem, kako je zasnovan in ali bi se ga dalo izboljšati. Enako velja v primeru novogradnje, saj je treba že v fazi načrtovanja razmisliti tudi o tem, kje bodo potekale strojne instalacije oziroma kako bo poskrbljeno za vodovod. Pri tem nam lahko pomaga tako projektant kot podjetje, ki se ukvarja prav z načrtovanjem in izvedbo strojnih instalacij.

Nov vodovodni sistem

Ko menjate vodovodni sistem ali ga napeljujete prvič, je treba biti pozoren na različne stvari. Predvsem je pomembno, da imamo čim bolj dodelan načrt napeljave, ki mora biti izdelan tako, da bo sistem čim bolj učinkovit pri delovanju, enostaven za montažo ter stroškovno ne predrag. To pomeni, da mora biti napeljan tako, da s čim manj vodi ali cevmi dosežemo vse prostore, kjer potrebujemo vodovodno napeljavo. Poleg tega pa je pomembno skrbeti tudi za ustrezen padec cevi, na kar je treba paziti tako pri načrtovanju kot pri sami montaži.

Sodobne vodovodne cevi

Danes so vodovodne cevi lahko izdelane iz različnih materialov, med katerimi se pogosto uporablja visokoodporna plastika. Ta ima namreč zelo dolgo življenjsko dobo in prenaša visoke obremenitve, hkrati pa je odporna na korozijo in na sploh ustrezna za ta namen. Takšne plastične vodovodne cevi so tudi veliko lažje za montažo in transport, saj imajo nižjo težo, zato je z njimi lažje rokovati. Iz vseh naštetih razlogov so plastične vodovodne cevi v večini primerov najboljša izbira.

 

Težave z vodovodom

Velikokrat se ljudje za nov vodovodni sistem odločijo ne le zaradi prenove, temveč tudi zaradi različnih težav, ki se pojavljajo zaradi neustrezno nameščenih ali zasnovanih instalacij. Zaradi tega se lahko pojavijo različne težave, kot je recimo neprijetno šumenje v vodovodnih ceveh in podobno. Prav zaradi tega je treba vodovodni sistem pa tudi vse ostale strojne instalacije primerno načrtovati, predvsem pa paziti na to, da so ustrezno napeljane. Tako se bomo izognili težavam z njimi in tudi morebitnim kasnejšim iskanjem vzroka za težave ter popravilom, ki znajo biti zamudna in draga.

Author Since: Jul 16, 2012

Related Post